Ett av de mest avanserte slambehandlingsanleggene vi har levert

Luftfoto av en stor industriell bygningskonstruksjon i et snødekt landskap. Bygningen ligger ved en elv, omgitt av fjell og skog. Flere byggekraner og maskiner er synlige på området.

Det avanserte slambehandlingsanlegget hos Hima Seafoods oppdrettsanlegg på Rjukan er nå operativt. Dette markerer et betydelig steg i retning av mer bærekraftig oppdrettsproduksjon.

Hima Seafood har som mål å bli en global leder innen bærekraftig produksjon av 9 000 tonn ørret årlig, og anlegget er bygget rundt Resirkulerende Akvakultur Systemer (RAS), som reduserer vannforbruket gjennom rensing og gjenbruk.

Del av slambehandlingsanlegg med komplekse rør- og maskinsystemer. To store blå maskiner med gule beskyttelsesdeksler står i forgrunnen, omgitt av metallstrukturer og transportbånd i en fabrikkhall.

Slam som ressurs, ikke avfall
En sentral del av Hima Seafoods satsing på bærekraft er effektiv behandling av slam. Slam, som oppstår som et biprodukt fra produksjonen, blir tradisjonelt sett på som avfall. Med dagens teknologiske fremskritt er det imidlertid mulig å utnytte slammet som en verdifull ressurs.

Sterner har utviklet en spesialtilpasset løsning som inkluderer fortykking, avvanning og hygienisering av slammet. Det ferdige produktet er en organisk gjødsel av høy kvalitet som vil benyttes i landbruket.

«Ved å behandle slammet til en nyttig ressurs bidrar vi til å fremme den sirkulære økonomien og redusere miljøbelastningen», sier Karl Levinsen, prosjektdirektør hos Eyvi, hovedentreprenøren på prosjektet sammen med Total Betong.

Setter en ny standard
Sterner har jobbet tett med Eyvi gjennom hele prosjektet for å sikre en robust og energieffektiv løsning. Teknologien kombinerer tørking og hygienisering i én enkelt prosess, noe som oppfyller kravene i gjødselvareforskriften. I tillegg utnyttes restvarmen fra slamprosessen til å varme opp anleggets bygningsmasse, noe som gir ytterligere energiutnyttelse.

«Dette er en av de mest avanserte slambehandlingsløsningene vi har levert», sier Trond Dahlen, prosjektleder i Sterner.«Resultatet er en helhetlig og bærekraftig prosess som ikke bare dekker Hima Seafoods behov, men også setter en ny standard for hele bransjen.»

Trond C Dahlen

En lys fremtid for bærekraftig oppdrett
Med ferdigstillelsen av dette anlegget viser Hima Seafood hvordan landbasert oppdrett kan drives på en ansvarlig og bærekraftig måte. Investeringen i avansert teknologi og tett samarbeid med partnere som Sterner har resultert i et anlegg som setter standarden for fremtidens oppdrettsnæring. Hima Seafood står dermed som et forbilde for hvordan bærekraft og innovasjon kan gå hånd i hånd i utviklingen av global akvakultur.

«Sterner har vært en særs god samarbeidspartner, som med sin kompetanse og leveringsdyktighet har bidratt til et prosjekt vi alle er stolte av å være en del av», avslutter Karl Levinsen fra Eyvi.